SPIRAL STABILIZATION

SPIRAALISTABILAATIO

Terapia-, kehonhallinta- ja harjoitusmetodi

METODIN TAUSTA

Spiral Stabilization (SPS), suomalaisittain Spiraalistabilaatio, on ainutlaatuinen terapia-, kehonhallinta- ja harjoitusmenetelmä, jota tsekkiläinen tuki- ja liikuntaelimistön ongelmiin erikoistunut lääkäri Richard Smišek on kehittänyt vuodesta 1979 lähtien.

Metodi perustuu lihasketjujen harjoittamiseen, ryhdin parantamiseen ja kehon ydintuen vahvistamiseen. Sen päätavoitteita ovat mm. lihastasapainon palauttaminen ja kehon optimaalinen käyttö niin jokapäiväisessä kävelyssä ja liikkumisessa kuin erilaisissa urheilusuorituksissa.

Spiral Stabilization -metodi perustuu tietoon eri lihasketjujen muodostamien anatomisten yhteyksien toiminnasta. Lue lisää...

Metodin tausta ja periaatteet

Tsekkiläinen lääkäri Richard Smišek on Spiral Stabilization metodin kehittäjä.

KÄYTTÖKOHTEET

Spiral Stabilization -metodi on osoittautunut tehokkaaksi erilaisten selkäkipujen ja -sairauksien ennaltaehkäisyssä ja hoidossa, yleensä selän toiminnallisuuden parantamisessa sekä lihasepätasapainojen korjaamisessa.

Metodin tuloksellisuus on todistettu yksityiskohtaisten EMG-, röntgen- ja magneettikuvausanalyysien avulla. Se on viime vuosina saanut laajaa arvostusta kansainvälisesti ja onkin nyt suosittu terapia- ja harjoittelumuoto eri puolilla maailmaa.

Suomessa metodi on saanut innostuneen vastaanoton ja sen avulla on jo saatu rohkaisevia hoitotuloksia mm. skolioosin hoidossa. Monet terapeutit pitävätkin sitä varteenotettavana vaihtoehtona skolioosin konservatiivisessa hoidossa.

Myös eri ammattiryhmät (tanssijat, muusikot, sirkustaitelijat jne.) sekä eri lajien huippu-urheilijat ja maajoukkueet ovat löytäneet metodin tuomat hyödyt ja liittäneet sen osaksi harjoitteluaan. Samoin kuin eri liikuntamuotojen kilpaurheilijat ja aktiiviharrastajat (ratsastajat, voimistelijat, golfarit jne.).

Spiraalistabilaatio on sopiva harjoittelumuoto myös raskauden aikana (selän kunto, ryhti) ja synnyttämiseen valmistautumisessa. Synnytyksen jälkeen metodin harjoitteilla voidaan kuntouttaa lantionpohjan lihaksia ja vatsalihasten erkaumaa, parantaa ryhtiä sekä palauttaa lihastasapainoa. Lue lisää...

Käyttökohteet

Dr. Smišekillä on runsaasti kliinistä todistusaineistoa metodin tuloksista tuhansilla potilailla.

HARJOITTEET

Spiraalistabilaatio-harjoittelussa käytetään metodiin erikoisesti suunniteltuja vastuskuminauhoja. Korotettu alusta/matto sekä sauvat ovat lisäksi tarpeen monissa harjoitteissa.

Harjoitteet tehdään pääosin seisten, mutta harjoittelun alkuvaiheessa (tarpeen mukaan) tai kivun tehdessä harjoittelun seisoma-asennossa hankalaksi, voi kaikki harjoitteet tehdä myös istuen. Lue lisää...

Harjoitteet

Oleellinen osa Spiraalistabilaatio-harjoituksia on vertikaali-lihaketjujen venytys ja rentoutus.

MANUAALITERAPIA

Spiraalistabilaatio-metodin toinen osa-alue on manuaaliterapia, joka koostuu sekä hoitopöydällä tehtävästä terapiasta että harjoittelun yhteydessä tehtävästä manuaalisesta käsittelystä ja liikkeiden avustamisesta. Manuaaliterapiassa keskitytään:

● dynaamisten lihasketjujen aktivoitumista estävien lihasten rentoutukseen ja venytykseen

● trigger-pisteiden käsittelyyn

● kehon lihasjännitysten poistamiseen

● lihasten verenkierron ja aineenvaihdunnan parantamiseen

Manuaaliterapialla hoidetaan myös välilevyihin liittyviä ongelmia. Traktiohoito voidaan kohdistaa sekä alaselän, rintarangan että niskan alueelle. Lue lisää...

Manuaaliterapia

Traktiohoitoa alaselän alueelle.

KOULUTUS

Spiral Stabilization / Spiraalistabilaatio -metodin koulutuksesta Suomessa vastaa Tiina Arrankoski, metodin valtuutettu kouluttaja. 

Peruskoulutukseltaan Tiina on liikuntatieteiden maisteri. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus eri liikuntalajien sekä kehonhallinta- ja liikuntaterapiametodien opettajana ja kouluttajana. Hän on myös Suomen Spiraalistabilaatio Yhdistys - Spiral Stabilization Finland ry:n puheenjohtaja ja toimii metodin virallisena kouluttajana Suomen lisäksi myös Italiassa.

Tiina Arrankosken pitämiä Spiraalistabilaatio-koulutuksia järjestetään eri puolella Suomea (ks. KOULUTUSKALENTERI), myös tilauksesta – samoin kuin metodin esittelytilaisuuksia. Lue lisää...

Koulutus

Tiina Arrankoski järjestää koulutuksia myös yhdessä metodin kehittäjän Richard Smišekin kanssa. Samoin kuin suomalaisten liikunnan ja fysioterapian asiantuntijoiden, kuten mm. Jarmo Ahosen, Mika Pihlmanin ja Jari-Pekka Keurulaisen kanssa.

ASKELKAUPPA -NETTIMYYMÄLÄ

AskelKauppa, Askel Shop, on kaikille avoin liikunta- ja terveydenhoitoalan tuotteiden nettimyymälä.

Voit ostaa suoraan maahantuojalta Spiraalistabilaatio -harjoitteluun erityisesti suunniteltuja tuotteita (vastuskuminauhat, sauvat, matot), niiden varaosia, lisätarvikkeita ja metodiin liittyviä kirjoja.

Myynnissä myös muita tuotteita, mm. vaivasenluun oikaisuun ja moderniin sauvakävelyyn.

Tutustu nettimyymälään

SPS-vastuskuminauhat ovat erityisesti suunniteltu metodin mukaiseen harjoitteluun.